Agenda

Social Media

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie wordt het … van het land?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Er was eens een puber van 12 jaar met een moeder die zich uitleefde als Mental Coach. Het is 5 dec 2006 en we zitten met het gezin in de woonkamer en vieren Sinterklaasavond. Ik mag een pakje uitpakken en lees vooraf het bijgeleverde gedicht; het gaat over zelfreflectie. Enthousiast  trek ik het cadeau uit het pakpapier en houd een spiegel, die in het pakje blijkt te zitten, in mijn handen;10x uitvergroot zie ik mijzelf in het spiegelbeeld. Ik kijk mijn moeder met een boze blik aan die vervolgens zegt: “Om zelfreflectie te ontwikkelen is het belangrijk om in de spiegel te leren kijken”. Ik was diep gekwetst  maar werd op dat moment geconfronteerd met de harde werkelijkheid. Kijken naar mezelf vond ik erg lastig en mijn ‘moedercoach’ gaf mij een uitdaging in handen. Ik was 12 jaar en puber. Ik geloofde niet meer in Sinterklaas maar wel in mijn moeder , ook al vond ik het lastig.
 

'Ik was diep gekwetst maar werd op dat moment geconfronteerd met de harde werkelijkheid..'

Wat is Zelfreflectie? In het kort beschreven: Het overdenken van eigen handelen. Zelfreflectie speelt zich af in je gedachten en is te ontwikkelen door kritisch naar jezelf te durven kijken. Door zelfreflectie ontwikkel je zelfkennis. Het vergt zelfdiscipline, vertrouwen en vooral geduld met jezelf.

Voor mij betekent zelfreflectie een belangrijke discipline in het ondernemerschap. Want ondernemen is snel schakelen in een snel groeiende economie; daarbij is reflectie een voorwaarde. Reflecteren doe je altijd, maar er zijn wel momenten dat je het meer doet en je er ook bewust voor kiest. De minor van De Noorderlingen is zo’n periode waar dit het geval is. Tijdens gesprekken met ondernemers, werken aan persoonlijke doelen en het ontwikkelen van plannen.

Tijdens conversaties komt er veel los in mezelf en de mensen waar ik mee praat. Soms raak je enthousiast, reageer je impulsief, wil je snel handelen en kun je snel geconfronteerd worden met de gevolgen van een impulsieve actie. De gevolgen kunnen op korte maar ook op lange termijn niet wenselijk blijken. Zelfreflectie en reflectie is daarom belangrijk en het is goed om niet overhaast op actie over te gaan.

'Het vergt zelfdiscipline, vertrouwen en vooral geduld met jezelf.'

Persoonlijke doelen kunnen gehinderd worden door wat je reflecterend, onderweg naar je doel, tegen komt.
Omdat je reflecteert is de kans groot dat je wordt geconfronteerd met niet voorziene dingen waardoor je de grip
op het geheel kunt verliezen. Want wat doe je als je er achter komt dat je steeds je tijd in iets verkeerds hebt geïnvesteerd? Het is niet de vraag of je er mee geconfronteerd zult worden maar wanneer. De reflecterende houding zorgt namelijk voor een spiegel naar je zelf en je omgeving. In situaties waar het gaat om bijstellen van je doelen is het belangrijk dat je de tijd neemt je doelen weer helder te krijgen. Het kan helpen door een pen en papier te pakken en alles ordelijk op te schrijven om zo het proces en de inhoud weer duidelijk te krijgen voor jezelf.

Nieuwe plannen komen soms in je op. Je raakt enthousiast en voor je het weet ben je met mensen in gesprek over het plan. Een goed moment om bij jezelf naar binnen te gaan. Want wat is je belang van ondernemen? Wat wil je bereiken en past het bij je persoonlijke missie en visie?Soms word je geconfronteerd door anderen. Je reageert heftig en je wilt de ander zijn/haar boodschap op dat moment wel of niet aannemen. Je kunt een conflict krijgen met de ander of met jezelf. Oeps..

'Doe je dit vanuit ego en schaamte of..'

De spiegel die je krijgt voorgehouden door de ander wil je soms niet zien en helemaal niet als de ander je ongevraagd reflectie geeft. Het kan voelen als kritiek en afkeuring. Tijdens De Noorderlingen word je met regelmaat geconfronteerd met kritisch gestelde vragen of opmerkingen. Je bent altijd vrij om te kiezen wat je aanneemt en wat niet. Maar ga bij jezelf na wat de reden is dat je het niet aanneemt. Doe je dit vanuit ego en schaamte of omdat de persoon andere normen en waarden heeft dan jij?

Gevraagde reflectie kan je helpen om te groeien. Door jezelf open te stellen en kwetsbaar op te stellen nemen gesprekken een andere vorm aan. De een heeft hier veel moeite mee terwijl de ander dit zonder moeite in de groep durft te gooien. Gevraagde reflectie kan je bovendien niet alleen helpen als persoon maar ook de relatie tussen jouw en de ander. Er kan groei ontstaan als persoon en als ondernemer en kan het iets met de relatie doen met de ander.

Dus blijf ik mijn cadeau, wat ik ooit van sinterklaas kreeg, dagelijks gebruiken.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie ben jij in ondernemersland?

 
Geplaatst op: 30-10-2017 door Arjan Abma