Agenda

Social Media

Ondernemen met hart voor mens en milieu

Ondernemen is voor mij meer dan alleen op zoek gaan naar de juiste manier om (veel) geld te verdienen. Als ondernemer vind ik het net zo belangrijk dat mens en milieu niet de dupe zijn van wat ik doe maar dat ze er juist beter van worden. Hoe mooi is het als je een succesvolle onderneming hebt waarbij je én mensen helpt én geen schade levert aan het milieu? Voor mij is dat hét ultieme doel.


Zo ben ik bezig om het concept van mijn onderneming (Unybox) telkens weer iets aan te passen zodra ik er achter kom dat er iets duurzamer kan. Ik werk samen met sociale werkplaatsen, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze mensen willen heel graag weer iets betekenen voor de maatschappij. Het is fijn om te zien hoe deze mensen, vaak met veel plezier, werken aan je producten. Helemaal fijn is om een halfjaar later te horen dat ze goed gere-integreerd zijn en dat ze weer voor een werkgever aan het werk zijn.

De producten die ik gebruik zijn allemaal gerecycled of duurzaam geproduceerd en bijvoorbeeld de schoonmaakmiddelen die ik gebruik (bijv. groene zeep en soda) zijn biologisch afbreekbaar. Zoals ik eerder zei ben ik dus nog continu dingen aan het veranderen om zo het maximale te kunnen bijdragen aan deze wereld.

Wat naar mijn idee nog veel beter kan is dat ondernemers met een vergrootglas kijken naar wat ze doen en waar ze mee bezig zijn. Vaak zijn er nog dingen te vinden die nét iets anders gedaan kunnen worden of waarvoor nét even andere materialen voor gebruikt kunnen worden om duurzamer te ondernemen. Meestal kost dit niks extra’s en levert het alleen maar meer waarde op.

Wat ik mooi vind is dat ondernemers en klanten vaak geen idee hebben hoe ze meer maatschappelijk betrokken of duurzamer kunnen ondernemen. Ik ga dan vaak het gesprek aan om te kijken hoe we hier samen voor kunnen zorgen en om te kijken of ik nog tips heb.

Wanneer ergens een kinderspeelhoek van mij staat zijn de klant en ik niet alleen blij en tevreden, maar ook de kinderen die er spelen, de ouders en het personeel die rustig hun gang kunnen gaan, maar natuurlijk ook de sociale werkers en het milieu.
Het geeft echt een goed gevoel wanneer je als ondernemer, sociaal ondernemer, goed kan doen voor zoveel mogelijk partijen.

Enkele tips om duurzamer te ondernemen:
- Kijk waar je producten vandaan komen. Van welke materialen worden ze gemaakt en door wie?
- Is er een optie om materiaal te gebruiken dat gerecycled is? Of duurzaam geproduceerd?
- Kun je een van je werkzaamheden neerleggen bij een sociale werkplaats?
- Kan het product door de klant hergebruikt worden? Zo ja, vermeld dit. Zo nee, probeer te bedenken hoe dit wel zou kunnen.
- Gebruik je inpakmateriaal? Is dit wel nodig?
- Lever je een dienst? Rij je elektrisch? Etc.

Er zijn nog tal van andere tips die ik voor je heb. Ik wil als boodschap meegeven aan alle andere (jonge) ondernemers om eens te kijken of je, op welke manier dan ook, iets kan bijdragen aan mens en/of milieu. Kom je er niet uit? Of wil je graag met mij in gesprek komen? Mail dan naar info@unybox.nl

 
Geplaatst op: 16-11-2017 door Simon Dijkstra