Agenda

Social Media

Ondernemen is vallen en opstaan

De afgelopen tijd ben ik druk bezig geweest met mijn ondernemingsidee, en ben ik in deze tijd vaak gevallen, maar ook weer opgestaan en heb ik het een en ander hiervan geleerd. Hier wil ik het in deze blog kort over hebben.

Afgelopen periode gingen dingen niet altijd zoals ik het voor ogen had. Het is gemakkelijk om hier dan (lang) over in te zitten, over te stressen, of in deze negatieve energie te blijven hangen. Het is echter de uitdaging om op zulke momenten te kiezen voor een andere, positieve insteek. Wanneer er iets gebeurt, kan het helpen om hier ten eerste bij stil te staan en jezelf vragen te stellen. Wanneer je stilstaat bij wat je voelt, kun je namelijk beter een keuze maken over hoe je hier mee om gaat. Brene Brown, auteur van het boek ‘Sterker dan ooit: de wijsheid van vallen en opstaan’ geeft aan dat nieuwsgierigheid naar je eigen gevoel erg belangrijk is. Einstein zei ooit dat je niet moet stoppen met vragen stellen en dat er een reden is dat nieuwsgierigheid bestaat. Wees dus nieuwsgierig naar je eigen gevoel en stel jezelf vragen als ‘Hoe voel ik mij hierdoor?’ ‘Hoe komt het dat ik mij hierdoor voel?’ Maak vervolgens een keuze over hoe jij hier mee om gaat.

Het ondernemen gaat niet altijd van een leien dakje. Soms zijn er dingen gebeurd die ik anders had willen zien, of anders had verwacht. Ik kon zelf vaak lang pessimistisch zijn en blijven wanneer er iets anders gebeurde dan dat ik het voor ogen had.  Ik kon blijven hangen in negatieve gedachtes, die er vervolgens voor zorgden dat ik niet of minder in mijn idee ging geloven. Hartstikke zonde natuurlijk.

Ik ga er nu anders mee om. Wanneer er nu iets gebeurd wat niet volgens plan gaat, of iets negatiefs, stel ik mijzelf vragen waarom ik mij zo voel, ga ik het dialoog aan met mezelf en uiteindelijk kies ik ervoor om er anders mee om te gaan dan hoe ik normaliter zou reageren door mijn emoties.

Wat ik afgelopen tijd ook heb geleerd is om niet met elke feedback wat je krijgt iets mee te doen. Het ontvangen van feedback is zeker erg belangrijk, zelfs cruciaal in het ondernemen. Echter, vaak hoor je van iedereen en alles een mening over hoe je het wel of niet zou moeten doen. Wat ik heb geleerd is om te luisteren naar mijn gevoel en niet elk feedback mee te nemen. Als ik wat doe met het feedback dat ik van iedereen heb gekregen, ben ik volgend jaar nog bezig om ieder zijn feedback te verwerken. Kies dus zelf de feedback die kloppend is voor jou.

Daarnaast wil je als ondernemer successen boeken, taken volbrengen en zul je moeten beginnen bij kleine taken, zoals bij het opmaken van je bed. Dit klinkt gek, maar volgens de Amerikaanse admiraal McRaven begin je door het opmaken van je bed met een volgebracht taak, en dit voelt goed. Volgens hem kan iets eenvoudigs als je bed opmaken kan het duwtje in je rug geven dat je nodig hebt om de dag goed te beginnen en de voldoening om hem goed af te sluiten. In zijn boek ‘Maak je bed op’ staan meer van zulke kleine en grote ‘levenslessen’ die toe te passen zijn voor onder andere ondernemers.

Kort gezegd is ondernemen constant doorgaan, ook al gaan de dingen moeizaam en gaat het niet altijd zoals jij het voor je ziet. Het opzetten van je eigen idee, je droom, vergt heel veel doorzettingsvermogen. Daarnaast is het geloven in je eigen droom cruciaal. Want, als je er niet in gelooft, dan zal niemand erin geloven. Je straalt uit hoe je je voelt, waar je in gelooft en hoe je ergens in staat. Uiteindelijk is het helemaal niet erg om op je bek te gaan als ondernemer, het is juist iets positiefs en je moet zoiets ook als iets positiefs zien en als een goed leermoment. Sta wel snel op, kijk hoe je het de volgende beter gaat doen en blijf niet te veel hangen in negatieve gedachtes. Maak de keus om positief te denken en ga ervoor!

 

 

 

 

 
Geplaatst op: 28-02-2018 door Fardou Wijbenga