Agenda

Social Media

Ondernemen en studeren in de praktijk

Ondernemen en studeren in de praktijk

Je bent een student, zit in het 2e of 3e jaar en je hebt een drukke studie waar je nog weinig motivatie voor hebt en met ideeën zit om andere dingen te gaan doen. Bijvoorbeeld ondernemen. Uit eigen ervaring ken ik veel mensen die graag een bedrijf willen opstarten met een idee waar ze erg enthousiast over zijn. Of het een idee is dat daadwerkelijk kan gaan werken is een tweede vraag, maar het enthousiasme dat ik dan zie bij deze mensen doen ze stralen. Ze krijgen weer motivatie.  Maar vaak zie ik dat ze de stap niet durven te zetten omdat er nog een studie afgemaakt moet worden. Dat allemaal voor een papiertje. Maar zegt dat papiertje nog echt wat?

Bij een aantal opleidingen komt het goed van pas, maar bij die van mij, Communicatie en Multimedia zegt het nog vrij weinig. Dit realiseer ik mij steeds meer naarmate ik mij studie voortzet. Elk halfjaar met een groep aan een project werken dat half afgebakken wordt afgeleverd, maar wel zorgt voor het binnen halen van de ec’s. Leuk voor de punten, maar je portfolio? Zodoende ben ik ook het ondernemerschap ingerold. Een bepaalde periode besteedde ik meer tijd aan mijn portfolio dan dat ik bezig was voor school. Wat leverde mij dit op? Bedrijven die interesse toonden in hetgeen wat ik maakte. Ik verdiende snel geld en soms ook flinke bedragen waar een gemiddelde studentenbaan niet tegenop kan. Ik had vervolgens de keus, een nieuwe minor starten of een halfjaar pauze nemen van mijn studie en opdrachten voor klanten realiseren. Ik had gekozen voor het tweede en schreef mijzelf bij de Kamer van Koophandel in als eenmanszaak. Fotografie en video waren mijn expertises. In dat halfjaar veel tevreden klanten gehad wat voor mij ook een grote drijfveer was om verder te gaan met ondernemerschap.

Wat voor mij het ondernemerschap zo interessant maakt is dat ik kan doen wat ik wil. Geen baas boven je hoofd waar je naar moet luisteren. Maar het vereist wel de nodige inzet vanuit jezelf. Voor mij een uitdaging die ik maar al te graag aan ga. Wat het nu lastig maakt is de combinatie met mijn studie. Op dit moment zit ik bij De Noorderlingen. Een minor voor jonge ondernemers met de ambitie om te groeien met hun bedrijfsidee. Ik ben er erg over te spreken. Ik krijg hier de kans om aan mijn studie te werken, maar ook mijn bedrijf. In mijn ogen de gouden combinatie. Daarnaast kan je als student gebruik maken van mensen met expertises waar je zelf geen of weinig kennis over bezit. Jammer genoeg is dit maar een halfjaar en houdt het na vijf maanden ook weer op. Maar ik ben erg blij en dankbaar dat ik toch deze vijf maanden de kans krijg om naast mijn studie ook fulltime aan mijn bedrijf te kunnen werken.

Voor alle jonge studenten met een passie voor ondernemerschap, ga het doen en doe iets waar je passie in ligt. Het is niet altijd makkelijk te combineren met een studie, maar als je er echt voor wilt gaan laat je dan niet tegenhouden!

"Alles is mogelijk, als je maar durft."

 
Geplaatst op: 27-07-2017 door Jeffrey Currie