Agenda

Social Media

Never give up!

Als startende ondernemer kom je onderweg naar je doelen diverse obstakels tegen. Het is niet makkelijk om je onderneming te starten en draaiende te houden. Dit vraagt veel van je en is allesbehalve gemakkelijk. Je moet tegenslagen kunnen incasseren en tegelijkertijd blijven werken aan je doel. In het begin heb ik gemerkt dat je heel veel aan het doen bent en je weinig ervoor beloont wordt. Het is daarom heel erg belangrijk om zelf bewust te zijn waarom je ermee bent begonnen. Wat voor onderneming ben je? Wat zijn je doelen met je onderneming? Waarvoor doe je het? Waar wordt je blij van?

Hou je doel steeds voor ogen. Als ik het even niet meer weet door de tegenslagen probeer ik mijzelf te herinneren aan mijn doel. Ik heb mijn doel op meerdere plekken geschreven zodat ik mezelf kan herinneren en zo verder kan doorzetten.

Doorzettingsvermogen is één van de kerneigenschappen die een startende ondernemer moet hebben. Sommige mensen hebben het van nature, maar de ander heeft er moeite mee.
Doorzetten, hoe doe je dat als het even niet meezit?

Hieronder een aantal tips:

 1. Geloof in jezelf
Er zullen veel mensen zijn en obstakels in je pad komen waardoor je jezelf in twijfels gaat trekken. Klopt het wat deze mensen zeggen? Kan ik wel zo verder? Heb ik wel de juiste kennis van zaken? Dit zijn één van de zoveel vragen die in je opkomen. Zorg dat je niet in moeilijkheden denkt maar juist in mogelijkheden. Geloof in jezelf en geloof in wat je kan!

2. Denk goed na over wat je wilt
Wat heeft jou naar toe geleid om dit idee uit te voeren en je onderneming te beginnen. Vraag jezelf ook af wat je in je leven wilt bereiken en waar je energie van krijgt.

3. Risico’s durven nemen
Ga uit je comfortzone en neem risico’s. Het zal niet altijd goed gaan, maar van fouten ga je leren. Het is niet alleen erg leuk en spannend om risico’s te nemen, het is ook heel erg belangrijk om meer te bereiken dan je in eerste instantie gedacht had.

4. Laat je niet weerhouden
Je zult altijd beperkingen tegenkomen en excuses hebben. Laat je niet weerhouden om je doelen te bereiken. Door excuses te maken wanneer het moeilijk wordt geef je als het ware al toestemming om op te geven. Never give up!

5. Maak je doel behapbaar
Sommige doelen zijn groot en is het moeilijk om dat in één keer te bereiken. Je kunt dan het beste je doelen in stukjes hakken. In het begin had ik er zelf moeite mee omdat ik voornamelijk bezig was met uitvoeren en in een chaos zat met allerlei taken. Ik maak nu voor mezelf dagelijkse doelen waarmee ik iets verder kom met het behalen van mijn grote doelen.

Er zijn nog heel wat tips die ik je kan meegeven. Wil je meer weten? Of wil je graag met mij in contact komen? Stuur dan een e-mail naar i.ciftci@eemsdeltadigitaal.nl en sluit ik mijn blog af met een quote.

Nobody said it would be easy, so don’t give up when it gets harder

 
Geplaatst op: 06-12-2017 door Ismail Ciftci