Agenda

Social Media

Netwerken als een Jazz muzikant


Netwerken als een Jazz muzikant

Onze tijd wordt gekenmerkt als een netwerksamenleving. Vorig jaar tijdens mijn stage bij Knowledge2018, een netwerk organisatie in het kader van de Culturele Hoofdstad Leeuwarden, kreeg ik de kans hier aan deel te nemen. In een jaar tijd heb ik een groot en divers netwerk opgebouwd. Als Noorderling profiteer ik hiervan en bouw ik het verder uit. Vanuit netwerken is mijn onderneming, TurningPlaces, ontstaan en het concept groeit met elk nieuw contact. Toen ik bedacht dat ik hierover een blog wilde schrijven moest ik denken aan een lezing die ik had bijgewoond. Hans Boutellier vergeleek de netwerksamenleving met Jazz; georganiseerde chaos en georganiseerde vrijheid voor de individuele muzikanten. Ik zie netwerken als Jazz; chaotisch en toch een samenhangend melodieus geheel. Netwerken opent vele deuren, lees hier wat ik heb ondervonden als jonge ondernemer.

Het voordeel van de jonge ondernemer

Ik zou elke student die het overweegt aanmoedigen te ondernemen tijdens de studie. We ontvangen elke maand onze DUO lening/studiefinanciering en hebben nog weinig vaste lasten, weinig financieel risico dus. Binnen de hogeschool is alle kennis tot onze beschikking en leraren zijn altijd bereid mee te kijken en te denken. Het is oké om fouten te maken want je zit volop in je leerproces. En hier houd het niet op. In netwerken heb je ook een streepje voor. Toen ik begon in mijn stage en in contact kwam met professionals hield ik me eerst in. Ik vroeg me af of ze mij wel serieus zouden nemen als snotneus die er net in stapt. Het tegendeel was waar; professionals nemen je serieus en zien het innoverend vermogen van de jonge ondernemer. Ze raken enthousiast van gedreven jonge mensen met goede ideeën en delen hun kennis en ervaring graag om je op weg te helpen. Je hebt verschillende rollen die je aan kunt nemen. Je kunt iemand benaderen als ondernemer of als leergierige student.

Crazy Quilt

Wat ik zo mooi vind aan het opbouwen van een netwerk is dat ik erachter ben gekomen dat ondernemers, elk op hun eigen manier, een bijdrage leveren aan het grote geheel. Van een general manager in een Van Der Valk Hotel tot een sociale ondernemer op wijkniveau, elk op hun eigen manier kijken ze naar hoe dingen beter kunnen.
Bij de Noorderlingen staat Effectuation centraal, vijf principes die je helpen je onderneming toekomstbestendig te maken. Eén van deze principes is de Crazy Quilt; zoek samenwerking met ondernemers die vanuit een soortgelijke visie werken. Wanneer je andere ondernemers niet ziet als concurrenten maar als mogelijke partners komt er energie vrij. Je krijgt oneindige beschikking over creativiteit, vaardigheden en netwerken. Er ontstaan nieuwe ideeën en je bent beter in staat te innoveren en te groeien. Je co-creëert de toekomst. Dit is verreweg de leukste vorm van ondernemen, ik haal veel energie uit de wederkerigheid en contacten.

De sleutel ‘Waarom’

Je krijgt te maken met verschillende professionals. Met de één heb je direct een klik en met de ander is het aftasten. Bereid je voor en verdiep je in de ander. ‘Waarom’ dat is de sleutel tot contact. Wanneer je het over het ‘waarom’ hebt spreek je namelijk dezelfde taal. Ik ben bijvoorbeeld een holistische denker, wanneer ik praat met iemand die denkt vanuit protocollen en regels kan er wrijving ontstaan. Zonder vooroordelen kun je op zoek naar de persoon achter de functie. Het waarom achter een regel of protocol opent een gesprek over mogelijkheden in plaats van blokkades. Geen denkstijl of werkwijze is beter, wat iemand drijft en motiveert om iets te doen, daar gaat het om. 

Als netwerk-artiest ben jij je eigen instrument, geloof in jezelf en je ideeën.

 
Geplaatst op: 10-11-2017 door Marja Mentink