Agenda

Social Media

Keuzes maken

Je kent dat gevoel waarschijnlijk wel, dat je achteraf denkt: ‘’wat ben ik blij dat ik toen die beslissing gemaakt heb’’ of ‘’shit, had ik maar voor optie 2 gekozen’’.

Je maakt elke dag honderden keuzes: van wat je op je broodje smeert tot hoe je gaat samenwerken. Veel keuzes hebben waarschijnlijk weinig invloed op je levensgeluk. In de keuze tussen koffie en thee zal het m waarschijnlijk niet zitten, maar op het moment dat je die kop koffie drinkt met een toekomstige collega, partner of baas kan het ineens wel belangrijk worden.

Men denkt vaak hoe meer keuze, hoe waarschijnlijker dat de goede keuze ertussen zit. Het gevaar daarbij is dat je naderhand een gevoel van onzekerheid kan krijgen, omdat je bang bent dat je tóch de verkeerde keuze hebt gemaakt. Om moe van te worden.

Ik kan wel zeggen dat ik met het ‘keuzes maken’ vol onderuit ben gegaan. Ik vond het lastig, durfde niet zo goed de knoop door te hakken en was bang dat mijn keuzes verkeerd zouden uitpakken. Eigenlijk die onzekerheid zorgde ervoor dat ik geen keuzes maakte. En dan, sta je helemaal stil.

Dat stilstaan heeft mij heel erg naar beneden gehaald. Zowel bij mijn bedrijf als op persoonlijk gebied. En dat is frustrerend, dus dat ‘zou ik wel eventjes veranderen’. Nou ik kan je vertellen, dat gebeurt niet ‘eventjes’ snel.

Maar waarom vind ik keuzes maken zo moeilijk? Komt het omdat ik bang ben om de verkeerde keuzes te maken, weet ik niet wat ik wil of komt het omdat ik denk dat ik later mijn keuzes nog wel kan maken?

Ik heb me dit vaak afgevraagd, want waarom? Wat is nou die reden dat het niet lukt.

Heel veel gesprekken, reflecties en nadenken later kwam ik erachter wat het was: mijn geliefde perfectionisme. Oh ik hou er van. Negen van de tien keer dan.

Ik had nooit op een negatieve manier naar mijn perfectionisme gekeken en stond er ook niet voor open om daar anders naar te kijken dan dat ik deed, maar ik had ook zoiets van, zo kan het niet langer. Ik kan niet altijd in mijn eigen bubbel van keuzes maken en perfectionisme blijven hangen. Als ik het nú niet verander, dan veranderd het nooit. Is natuurlijk onzin, maar die gedachte heeft me toen wel gebracht tot waar ik nu ben.

En waar sta ik nu dan? Midden in mijn traject van keuzes maken. Het gaat alleen nu veel beter, want ik leg minder gewicht op de keuzes die ik moet maken. Een verkeerde keuze betekent niet het einde van de wereld. Het is de kunst om van negatieve keuzes iets positiefs te maken en ervan te leren.

Keuzes maken, keuzes maken, keuzes maken.

Een ding weet ik wel, het vreet energie, het veroorzaakt stress en ik word er gedemotiveerd van, maar dat is nu verleden tijd.

 

 

 

 

 

 

 
Geplaatst op: 14-12-2017 door Venna Flapper