Agenda

Social Media

Circulariteit betekent het einde voor consuminderen.

 

Zoals de titel al doet vermoeden komt er een einde aan een tijdperk van consuminderen. Sterker nog, niet alleen een einde aan een tijdperk, maar ook de hele wereld! Wij als mensheid zorgen voor onze eigen ondergang. Zoals Al Gore ons in 2006 al probeerde duidelijk te maken, is dit een waarheid die niet zo goed uitkomt voor de consumptie maatschappij. Onze consumptie maatschappij zorgt ervoor dat wij als mensheid altijd maar opzoek zijn naar nieuwe en mooiere dingen ter vervanging van de spullen die we eigenlijk al  hebben. Dit herkent iedereen wel en voorbeelden zijn eigenlijk niet meer nodig…

Toch nog even een voorbeeld omdat het zo duidelijk is! Heel simpel gezegd; de levensduur van een gemiddeld koffiezetapparaat is tegenwoordig 1 tot 3 jaar. Ja mensen, wij maken en kopen spullen die gemaakt worden om kapot te gaan! Het liefst bouwt de fabrikant er een schakelaar in die zodra het nieuwe model uitkomt, zorgt dat je eigen machine er die dag mee ophoudt. Je snapt waar het verhaal naartoe leidt. Het ergste is echter nog wel dat ons hele kapitalistische systeem hierop gebaseerd is. Ofwel zou Senseo een apparaat uitbrengen wat levenslang mee zou gaan, dan zouden ze naar alle waarschijnlijkheid allang failliet zijn gegaan

Dit heeft ertoe geleidt dat 90 procent van alles wat wij produceren op de vuilnisbelt beland. En dat de grondstoffen die hierbij horen ook op de vuilnisbelt belanden. Recent onderzoek wijst uit dat als we zo doorgaan, ergens rond 2050 veel van onze grondstoffen op zullen raken. Dit klinkt natuurlijk allemaal best erg en productie van goederen zorgt voor een grote bijdrage dan dit probleem. En toch hoeft deze consumptie maatschappij niet  perse  slecht te zijn. Misschien kan het juist wel de oplossing bieden.

Het is naïef om te zeggen dat mensen geen nieuwe spullen meer moeten kopen en dat daar geen behoefte meer aan zal zijn. Hoewel ik mezelf beschouw als een echte recycle freak en dingen in mijn gehele huis praktisch, vintage of retro zijn. Zijn deze spullen ook ooit  ‘nieuw’ geweest. Daarnaast is het ook nog eens heel naïef te denken dat het Zwitserse zakmes met zijn levenslange garantie voor elk product van toepassing is. In de wereld van nu -waar innovaties zich snel opstapelen- moet een product inderdaad misschien wel om de 5,3 of zelfs 1 jaar vervangen worden. Maar dan wel voor de juiste redenen. Bijvoorbeeld omdat het nieuwe product een stuk veiliger is geworden. Of misschien wel een stuk ‘duurzamer’. 

Daar komt de aap uit de mouw. Als een duveltje uit een doosje is daar plots de oplossing. Duurzaamheid gaat ons redden van de teloorgang. Het is misschien ietwat gechargeerd. Maar denk er maar eens goed over na. Als consuminderen erg lastig is of er niet in zit en de bewustwording steeds reëeler wordt dat producten nou eenmaal sneller toe zijn aan vervanging, dan gaat circulariteit de oplossing bieden. Ofwel het hergebruiken van oude grondstoffen voor het produceren van nieuwe producten. Op deze manier kan consumeren de oplossing zijn voor haar eigen probleem.

Denk je nu bij jezelf van; ach het is allemaal nog zover weg en tegen die tijd vinden we toch wel een oplossing. Begin dan nu met nadenken en wordt de oplossing! Denk liever nog eens na; je kunt -nu al- zelf die oplossing zijn !! 

Het is tijd voor circulariteit

 

 
Geplaatst op: 10-11-2016 door Jornt de Boer