Agenda

Social Media

Blog: Studentverhuizingen

Studentverhuizingen

Verhuizen is een vervelend proces wat we allemaal weleens hebben meegemaakt. Of het nou een compleet nieuwe woning is, of juist het verhuizen naar een kamer in de stad, het is altijd een gedoe dat veel planning vergt en vrijwel altijd kosten met zich meeneemt. Jaarlijks vinden er in Groningen alleen al 173,5 verhuizingen plaats per 1000 inwoners. Deze verhuizingen zullen niet allemaal even groot zijn; soms is het alleen een bed en kast dat verplaatst moet worden, maar het kan gemakkelijk zijn dat iemand al zijn of haar spullen moet verplaatsen. Tijdens deze verhuizingen kan natuurlijk een verhuisbedrijf worden ingehuurd of vragen mensen hulp aan hun vrienden en familie. Maar dit is niet altijd de oplossing…


Verhuisbedrijven
Verhuisbedrijven helpen, zoals de naam natuurlijk al zegt, mensen met het verhuizen. Dit kan betekenen dat ze enkel spullen van A naar B brengen, maar ook dat ze helpen met inpakken, sjouwen en misschien zelfs schoonmaken. Het probleem met verhuisbedrijven is echter het feit dat er lang van tevoren een afspraak moet worden gemaakt en er altijd een offerte moet worden aangevraagd. Om even het voorbeeld te nemen van kamers in Groningen; meestal verhuizen studenten vrij snel. Er komt een kamer vrij, studenten hebben de kans om deze kamer te nemen, en moeten dan meestal voor de eerste van de maand in die kamer wonen (omdat ze de oude kamer opzeggen en dubbele huur willen voorkomen.) Als een student halverwege de maand hoort dat de kamer beschikbaar is, is het lastig om naast al het werk nog een verhuisbedrijf te regelen, in te plannen, kosten te bepalen en een afspraak te maken. Zeker als de student nog colleges heeft en dus niet overdag bij de verhuizing aanwezig kan zijn. Dit probleem geld trouwens niet alleen voor studenten, maar voor iedereen die op korte termijn moet verhuizen.  Een ander probleem zijn de hoge kosten die zijn verbonden met verhuisbedrijven, en veel studenten hebben het financieel al moeilijk, dit brengt op ons het volgende probleem.


Studenten
Studeren is nou eenmaal een dure tijd. Naast boeken, collegegeld, kamerhuur en levenskosten moet er ook geld zijn voor leuke dingen. Studenten lenen bij, krijgen geld van hun ouders of hebben een bijbaantje. Het probleem is echter dat in een stad met ruim 55.000 studenten (Groningen) de bijbaantjes niet voor het oprapen liggen. Hierbij komt ook nog het feit dat studenten door de studie niet flexibel genoeg zijn voor een bijbaan of weinig tijd hebben.


Studentverhuizingen
Sander Volbeda en ik hebben lang over deze twee problemen nagedacht en zijn met een oplossing gekomen: Studentverhuizingen. Het concept waarbij studenten helpen met verhuizen van andere inwoners of studenten. Omdat studenten vaker ’s avonds en in het weekend tijd hebben dan overdag, kunnen ze ook andere studenten helpen die met hetzelfde probleem zitten. Studenten werken vanzelfsprekend ook tegen een veel lager tarief dan reguliere verhuisbedrijven. Op deze manier is Studentverhuizingen dus zowel flexibel als goedkoop. Maar er is meer! De reguliere verhuisbedrijven vergen zoals eerder al genoemd een offerte-aanvraag en uitgebreide planning. Het idee van Studentverhuizingen is dat mensen een keuze maken van het aantal studenten dat ze nodig hebben, hoe lang ze deze studenten nodig hebben en voor welke klusjes ze deze studenten willen inhuren. Op basis van deze keuzes wordt een prijs berekend en staan er bij wijze van spreken binnen 2 uur een aantal studenten voor de deur, klaar om aan de slag te gaan. Als studentverhuizingen eenmaal een netwerk van studenten heeft opgezet krijgen alle leden een melding als er een klus is, hierop kunnen ze reageren en dus zelf kiezen wanneer ze aan de slag willen, zonder verplichtingen!

Maatschappelijk verantwoord?
Tijdens het onderzoek dat Sander en ik aan het uitvoeren zijn kwamen tot nog een ontdekking. De gemeente van Groningen voert al een lange tijd campagne om de studenten van Groningen meer te verbinden met de stadjers (stadsinwoners). Studenten en stadjers leven langs elkaar heen en dit zorgt eigenlijk voor een soort tweesplitsing in Groningen zelf. Studentverhuizingen brengt stadjers en studenten samen! Als stadjers in een bepaalde wijk gaan verhuizen is het een mogelijkheid om ook studenten uit diezelfde wijk in te huren voor een verhuizing. Op deze manier leren ze elkaar kennen, helpen ze elkaar uit en worden de inwoners van de stad Groningen hechter!

Excuse me, do you speak English?
De meest recente ontwikkeling in ons concept zijn de internationale studenten. Momenteel zijn er in Groningen maar liefst 7.000 internationale studenten. Internationale studenten komen in Groningen met waarschijnlijk weinig connecties en kennissen. Als zij moeten verhuizen en een kamer moeten inrichten is het lastig om zomaar mensen aan te spreken, laat staan een verhuisbedrijf in te huren. Studentverhuizingen wil de mogelijkheid gaan bieden om studenten met kennis van andere talen in te huren, hierdoor kunnen nieuwe internationale studenten op een goedkope manier iemand die hun eigen taal (of Engels) spreekt vinden!

Wij zijn momenteel hard aan de slag met de ontwikkeling van dit concept en hopen binnenkort onze eerste verhuizing te hebben! 
 

 
Geplaatst op: 13-10-2014 door Robert Giel