Agenda

Social Media

Ben jij een visionair?

Ben jij een visionair?

Een paar maanden geleden was dit nog een gekke vraag.. voor mij dan. Een tijdje geleden liep ik iemand tegen het lijf die zichzelf een visionair noemde, voor mij was deze persoonlijkheidsomschrijving nog onbekend.

Na deze confrontatie ben ik opzoek gegaan naar eigenschappen van een visionair. In dit onderzoek kwam naar voren dat een visionair iemand is die een specifieke visie op zaken heeft. Hiermee wordt bedoeld dat een visionair het inzicht heeft om ontwikkelingen te herkennen en hierop in te spelen. Doordat een visionair over deze eigenschap beschikt kan hij/zij een goede visie ontwikkelen voor de toekomst. (1) Zoals H. van der Loo (2) het formuleert: ‘Visionaire leiders ontwikkelen ook ambities: ze hebben een droom met een deadline. Hiermee kunnen ze anderen inspireren, het zijn geen einzelgänger, en ze kunnen volgelingen kweken. Maar ze presenteren wel, ze verkopen geen luchtkastelen.’

Je zelf een visionair noemen, kan dat? Ja! En zeker in een ondernemende stad als Groningen. Groningen is een stad vol met ondernemers die één voor één een andere kijk op de wereld hebben en daardoor als visionair beschouwt kunnen worden. Dit betekent niet dat iedere ondernemer een visionair is, maar dit wel kunnen ontwikkelen.

Er zijn echter geboren visionairs die van nature over een goed inzicht beschikken. Een categorie visionairs die over deze eigenschap beschikken worden ook wel gekenmerkt als een hoogsensitief persoon (HSP). Hoogsensitieve personen ervaren momenten waarin ze over visies nadenken en dit leid tot nieuwe ideeën waarop verder gebouwd kan worden. (3) Deze hoogsensitiviteit kan er voor zorgen dat een persoon te perfectionistisch is en zichzelf hierin verliest. Andere risico’s die kunnen ontstaan zijn het hebben van faalangst en het uitstellen van belangrijke zaken. (4)

Netsquads richt zich onder andere op het maatschappelijk belang om de wereld te verbeteren. Door middel van een visionaire instelling kan er een visie gecreëerd worden die inspeelt op de nieuwste ontwikkelingen. Hiermee wordt er voor nu vooral gekeken naar ontwikkelingen op gebied van technologie om op deze manier meer duurzaamheid te creëren en systemen efficiënter te laten werken. Een visionair is hierbij dé persoon die de visie hiervoor kan creëren en anderen kan inspireren met deze visie. Hieruit blijkt dat een visionair van groot belang is voor een bedrijf zoals Netsquads en onmisbaar is in een team.

Bronnen:

  1. https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/begrippenlijst/visionair
  2. https://www.managementboek.nl/boekblog/interviews/2800/hans_van_der_loo_visionair_leiderschap_zit_overal
  3. https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/begrippenlijst/visionair

https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/begrippenlijst/visionair

 
Geplaatst op: 16-02-2018 door Arjan Abma